Přeskočit na obsah

DFS Soláněk na 21. dětském bačovském bále

V sobotu 23.března 2024 se děti ze souboru Soláněk vydaly do Kulturního domu v Hrachovci, kde členové souboru Bača, Ovečky a Košár připravili dětský valašský bál.

Tak jako na „dospěláckých“ valašských bálech, tak i na tomto dětském nechyběla na úvod Polonéza – promenáda – společný průvod všech krojovaných, přivítání účinkujících i hostů, vystoupení DFS Ovečky i Soláněk. Celé odpoledne hrála k tanci i k poslechu cimbálová muzika. Během bálu probíhala tzv. celobálová soutěž: každé namalované vajíčko, každý upletený tatar nebo nazdobený perníček získal číslo; poté porota vybrala nejkrásnější „výrobek“ a ocenila autora. Za nejkrásnější namalované vajíčko si odměnu odnesla i Štěpánka Závorková. V soutěži „stoličkový“ byla zase nejbystřejší Liliana Graclíková.

Kromě toho jsme se všichni zapojili i do školy tance, ve které nás valašskomeziříčští tanečníci naučili Až do Jičína, Myslivečka a Sviňáka. Naopak my jsme si pro ně připravili tance Zajíc a Naša Maryna.

Tato sobota byla pro některé děti zcela výjimečná: poprvé ve valašském kroji, v krpcích, poprvé na valašském bále. A celkový dojem? Byli jsme nadšení!!! Užili jsme si to 😊                                                                                                                                     Lucie Koryčanská.