Přeskočit na obsah

Informování o činnosti školního psychologa

Vážení rodiče, od druhého pololetí bude u nás na škole působit nově školní psycholožka Mgr. Monika Urbanová. V případě potřeby a zájmu se na ní můžete obracet vždy ve čtvrtky a pátky v čase 7-15 hodin a to na základě předchozí domluvy prostřednictvím e-mailu: [email protected] či přes třídní učitele. Níže jsou uvedeny činnosti psychologa a pravidla související s jeho činností.

Činnost psychologa ve škole
  • Poskytování individuálních konzultací rodičům a žákům v osobních, výukových, výchovných, rodinných či jiných obtížích. Poskytování podpůrného poradenství, podpora rozvoje nadání žáků, rozvoj sociálně-emocionálních dovedností žáků, zvládnutí krizových situací, krizová intervence. Péče o žáky o se speciálními vzdělávacími potřebami.
  • Práce s třídními kolektivy za účelem podpory pozitivního klimatu tříd, realizace preventivních programů, edukativních besed, realizace třídnických hodin, návštěvy tříd za účelem pozorování a depistáže žáků se specifickými poruchami učení a žáků nadaných, podílení se na zápisu žáků do školy a realizace adaptačních programů. Poskytování metodické opory třídním i netřídním učitelům, spolupráce s vedením školy a vychovateli ŠD.
Pravidla činnosti školního psychologa
  • Ke konzultaci mohou žáci školního psychologa vyhledat na žádost rodičů, pedagogů či vlastní žádost. Školní psycholog může poskytnout úvodní poradenskou konzultaci žákovi, který jej sám vyhledá. Pro opakovanou poradenskou péči musí rodiče udělit písemný informovaný souhlas s poradenskou službou.
  • V době mimo vyučování je návštěva školního psychologa osobní záležitostí žáků, v době vyučování je to možné pouze s vědomím vyučujícího.
  • Konzultace jsou důvěrné. Školní psycholog je povinen dodržovat mlčenlivost. Informace získané v průběhu sezení mohou být poskytnuty v nezbytné míře třetím osobám pouze se souhlasem rodičů žáka a žáka.
  • Individuální či skupinovou neanonymní diagnostiku (zjišťování vztahů ve třídě pomocí sociometrie) může školní psycholog realizovat pouze s udělením písemného informovaného souhlasu rodičů k této činnosti.
  • V případě potřeby poskytuje školní psycholog krizovou intervenci žákům v psychicky náročných situacích. Krizová intervence má přednost před jinými aktivitami a může být poskytnuta bez předchozího souhlasu rodičů. Rodiče musí být následně informováni.
Legislativní vymezení činnosti školního psychologa

Školní psycholog působí na škole spolu s metodikem prevence a výchovným poradcem jako součást školního poradenského pracoviště (dále ŠPP). Dle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících spadá mezi pedagogické pracovníky školy. Školní psycholog pracuje v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Samotná činnost školního psychologa je daná vyhláškou č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních ve znění pozdějších předpisů a dále koncepcí ŠPP. Školní psycholog se řídí předpisy a Etickým kodexem školních psychologů (dostupný zde: https://www.skolnipsychologie.cz/files/Eticky_kodex_ASP.doc).

V případě dotazů či nejasností se obraťte na psycholožku školy či ředitelku školy. Hlavním cílem školního psychologa je podpora pozitivního klimatu školy, podpora rodičů a žáků. Těšíme se na spolupráci.

Mgr. Monika Urbanová