Přeskočit na obsah

Jak pracují děti v době ,,covidové“ na 2. stupni

Je za námi další měsíc, který se stále nese v duchu on-line výuky. Naše děti z 2. stupně už se několik měsíců každé ráno připojují ke svému počítači nebo tabletu, aby se mohly alespoň virtuálně spojit se svými učiteli a spolužáky. Děti na 2. stupni jsou přece jen s výpočetní technikou na vyšší úrovni než děti 1. stupně, a proto v distanční formě shledávají mnoho výhod. Proto bychom Vás chtěli alespoň informovat, jak Vaše děti celou situaci zvládají a jak pracují v rámci on-line výuky právě děti 2. stupně. Líbí se jim distanční výuka nebo se už chtějí vrátit do školních lavic?

Jaké jsou názory na distanční výuku žáků a rodičů 6. třídy

On-line výuka má výhody i nevýhody. Ráno můžu vstávat později a nikam nespěchám. Nasnídám se, udělám co je potřeba a zapnu počítač. Připojím se do hodiny a vše v pohodě stíhám. Vyučování máme většinou až do 12 hodin. Je to tak i ve škole, ale tady postrádám kolektiv. Raději bych se tam již vrátila, protože je unavující se celé dopoledne dívat do počítače. Proto odpoledne chodím s kamarádkou ven a chvíli si odpočinu od počítače. Myslím si, že je to těžké i pro učitele, protože někteří spolužáci mají problém s nefunkčními mikrofony či špatným připojením. Mně osobně více vyhovuje chození do školy.

Barbora Adamcová


On-line výuka má své výhody, ale i nevýhody. Jsem rád, když můžu vstávat později, ale zase je pro mě velký problém třeba 6 vyučovacích hodin udržet pozornost a soustředit se. Popravdě si myslím, že v tom nejsem sám. Je to také o mnoho větší nuda, však si to sami představte, jak sedíte 6 hodin za stolem, díváte se do obrazovky, posloucháte učitele a k tomu ještě píšete do sešitu. Největší problém ale je, že nejsme s kamarády. Jistě si můžete říct, že se s nimi můžeme scházet po škole, ale ani to moc nejde. Jednou jsem byl venku s asi čtyřmi kamarády a nějaký pán nás seřval, že nedodržujeme vládní opatření. Ale řekněte sami, běhat venku v roušce celí zpocení a ještě se nechat seřvat od náhodného kolemjdoucího. Myslím si, že po tomhle docela ztratíte chuť na to, abyste chodili vůbec někam do civilizace. Osobně je pro mě příjemnější chodit normálně do školy.


Kryštof Bajer

On-line výuka má své plusy i mínusy. Pro mě je to určitě výhodnější z důvodu, že lépe stíhám mimoškolní aktivity. Nemusím vstávat v 6:00 hodin a chystat se na autobus, ale chybí mi kontakt s kamarády. Je to dobré v tom, že mám ráno víc času a nemusím spěchat na autobus. Nevýhodou je, že se méně soustředím než ve škole, rozptyluje mě domácí prostředí, protože jsem zvyklá doma dělat jen úkoly a potom se věnovat zábavě. Naopak si můžu naplánovat, kdy všechny úkoly budu dělat, abych toho potom najednou neměla hodně. Popravdě musím říct, že mi více vyhovuje on-line výuka než chození do školy.


Petra Zezulková


Touto formou bychom jako rodiče chtěli poděkovat celému kolektivu učitelů na ZŠ Hutisko-Solanec, že se opravdu rychle přizpůsobili k on-line výuce a vše s nadhledem dokázali ve velmi krátkém čase zorganizovat. Věřím, že když pro nás rodiče a naše děti není tato situace jednoduchá, tak pro učitele musí být vše mnohem náročnější. Velmi kladně hodnotíme kvalitu výuky, jelikož podle názorů dětí je velmi srovnatelná s prezenční výukou. Zvláště bychom chtěli poděkovat třídní paní učitelce Kotulkové, že nás vždy s předstihem o všem informuje a dodává dětem motivaci k on-line výuce.

rodiče žákyně 6. třídy

On-line výuka v 7. třídě

Po rozpačitém začátku, kdy jsme netušili ani my učitelé, ani žáci, co nás čeká, jsme si všichni na distanční výuku postupně zvykli. Učíme se bez větších potíží, dodržujeme časový plán učiva, většina žáků se snaží spolupracovat a plní zadané úkoly. Některým se dokonce zlepšil prospěch, protože jim zkrátka on-line výuka vyhovuje. Distanční výuka má však i jiné výhody. Žáci v hodině neruší, jelikož mají vypnuté mikrofony, pokud nejsou vyzváni ke slovu a odpadly i další kázeňské problémy. Přesto si myslím, že už se všichni těšíme zpět do školních lavic, jelikož osobní kontakt není možné technikou nahradit. Žáci 7. třídy nezahálí ani ve svém volném čase, kdy v rámci obce se někteří podíleli na úklidu lesů na Hutisku-Solanci.


On-line hodiny mně a věřím, že ani ostatním mým spolužákům nevyhovují. Se spolužáky si píšeme, voláme, ale ten fyzický kontakt tohle nikdy nenahradí. Chybí mi také atmosféra kolektivu ve třídě, kdy se smějeme, povídáme si nebo děláme všelijaké blbosti, které se mnohdy učitelům nelíbí. Na druhou stranu se mi v rámci on-line výuky zlepšil průměr skoro ve všech předmětech. Udělala jsem si představu o tom, jak to mají dospělí, kteří pracují v kanceláři celý život za počítačem. Díky této distanční výuce jsem dospěla k názoru, že bych nikdy nechtěla pracovat celé dny za počítačem. A proto je pro mě velkou motivací učit se a být úspěšná, abych mohla mít větší výběr toho, co bych chtěla v životě dělat. Taky je na distanční výuce fajn, že máme delší termín na odevzdávání úkolů a nepíšeme tolik testů jako ve škole. Každopádně už se do školy moc těším.

Magdaléna Jancová

Jistě všichni víte, co se právě odehrává po celém světě. Žáci nechodí do školy, takže ani já s mými spolužáky. Mně se on-line výuka hodně líbí, ale nenahradí fyzický kontakt. Už se těším do školy. Jestli chceme chodit do školy a fungovat jako předtím tak, bychom všichni měli dodržovat opatření.

Monika Garncarzová

Jaké jsou názory na on-line výuku dětí v 8. třídě


On-line výuka má své pro i proti. Obrovská výhoda je, že je o něco jednodušší než prezenční výuka. Je využívána moderní technologie a je možné cokoliv vyhledat. My žáci se učíme z pohodlí domova. Což je lepší. Nevýhoda je ta psychická náročnost. Já osobně jsem typ člověka, kterému dělá problém denně prosedět šest hodin vkuse u počítače. Věřím, že tohle není náročné jen pro nás žáky. Ale myslím si, že skoro pro každého vyučujícího je to někdy obtížné. Jsou předměty, které nejsou tolik náročné a dají se zvládnout v jakékoliv situaci. Jenomže ne všechny jsou jednoduché. Český jazyk a matematika jsou dva nejdůležitější předměty a někdy je složité něco takového vysvětlovat on-line. Spoustě žákům se zhoršil průměr. Jsou věci, které mi dělaly problém už ve škole, natož při on-line výuce. Snad se všechno vrátí do normálního stavu. Jediné čeho se při návratu obávám, je ten nával učení a testů, který nás určitě čeká. Žáci, kteří půl roku nechodili do školy, si nějakou dobu budou muset zvykat na nový režim.


Vilma Gattermayerová


,,Online výuka“, někdo ji má rád a někdo zase ne. Ačkoli plně nenahradí prezenční výuku, tak přesto je to dobrý zprostředkovatel výuky. Mně osobně tento typ vyučováni nedělá problém, až na pár věcí. Někdy bývají i problémy s připojením, ale většinou se hned vyřeší. Doufám, že se co nejdříve vrátíme do škol, aby mohla probíhat normální prezenční výuka.


Jakub Janíček

Tento rok jsme ve škole byli jen pár týdnů a už se nám blíží konec. Mysleli jsme si, že budeme on-line výuku zvládat v pohodě a bude to leháro. Ale ono ne… Někdy mi on-line hodina připadá jak vyvolávání duchů. Protože nás paní učitelka osloví a je ticho. A testy? Ty nejsou nic moc, ne, že by někdy byly, ale teď jsou ještě horší. Všichni doufáme, že devátou třídu už strávíme ve škole a úspěšně dokončíme.


Karolína Krabicová

Jak to vidí naši nejstarší deváťáci


Je to velmi dobrá zkušenost, kterou jsme si prošli, ale podle mě, to trvá až moc dlouho. Ze strany nás deváťáků je to takové smutnější, protože jsem doufala, že tenhle poslední rok na základní škole si užijeme a budeme na všechny ty zážitky vzpomínat. Taky mi přijde, že jsme se jako třída navzájem odcizili. Už se tak moc nebavíme všichni mezi sebou jako kdysi, protože si nemáme co říct a zrovna tohle mi na tom všem připadá nejsmutnější. Na druhou stránku musím uznat a jsem velice ráda za to, jak se naše škola a učitelé poprali s úplně něčím novým.


Ivana Divinová

Když to všechno začalo, myslela jsem si, že to bude skvělé – učit se doma. Potom se to začalo postupně prodlužovat a mně pomalu docházelo, že to není dobré na oči, záda, psychiku atd. Myslím si, že většina dětí si nedělá úkoly a zápisy a pak to všechno dohání na poslední chvíli. Doufám, že nejsem jediná, která by se už vrátila do školy!!


Tereza Vaňková

Touto formou jsme Vás chtěli seznámit s tím, jaká je momentální situace v rámci on-line výuky na naší škole u žáků 2. stupně. Vidíme, že názory žáků jsou různé, ale na jenom se všichni shodou. Návrat do škol všech dětí by měl přijít co nejdříve. S radostí však můžeme říct, že se do lavic v průběhu dubna mohly vrátit alespoň děti prvního stupně v rámci rotační výuky a také naše nejmenší předškolní děti. Lze jen doufat, že se postupně bude rozvolňovat dál a dál.