Přeskočit na obsah

Výlety do okolí

Červen je také klasicky obdobím výletů. Naše děti mají velké štěstí na krásné okolí, kdy máme spoustu možností výběru trasy a nemusíme jezdit daleko jako děti z města. Delší výlety v dnešní době, kdy má skoro každá rodina auto, mohou zažívat společně s rodiči a také mnohem komfortněji než ve velmi početné skupině, kdy má každé dítě své jiné individuální potřeby. Podle našeho názoru je důležitější, aby děti v tomto útlém věku poznávaly raději okolí své obce a během přiměřeně zvolené trasy měly společné zážitky s kamarády.

Děti z Berušek se vypravily na delší vycházku k vysílači na Posklu. Na vrcholku pozorovaly dalekohledem okolí a byly vemi překvapeny, jak je najednou všechno blízko. Nejvíc je samozřejmě zaujal krásný výhled na Radhošť. Jen málo dětí vědělo, jak se ten velký kopec jmenuje. Vyvrcholením byla samozřejmě svačina na lavičkách u chaty se svolením hodné paní majitelky. Po tomto výkonu už je začaly bolet nožky a tak si ještě v klidu odpočaly a pohrály v lesíku.

Děti z Rybiček se také vypravily na Posklu, ale na její opačný konec. Došly až do do katastru Vigantic a z kopce měly obě vesnice jako na dlani. V místě s krásným výhledem se občerstvily svačinami z batůžků. Překvapením byla prohlídka pily, kde je zaujalo její technické vybavení a mohly pozorovat zpracování dřeva .Cestu nazpět už absolvovaly autobusem, což byl pro většinu také zajímavý zážitek.

Předškoláci ze třídy Žabiček zvládli dokonce výlety dva. Na ten první se vydali pěšky Pod Kání. Pozorovali okolí, přírodu i pasoucí se krávy. Cílem byla kaplička u Chudějů, kde si děti mohly odpočinout a sníst svačiny, které venku vždycky chutnají nejlépe. Na druhý výlet se děti vypravily ve středu 14.června autobusem do Hážovic, kde navštívily kozí farmu. Prohlédly si ustájení koz, sledovaly dojení mléka a mohly si zkusit samy čistit vemínka. S chutí splnily důležitý úkol – vyhánění koz na pastvu. Prohlédly si koně v ohradě a nakrmily je senem. Viděly zde i králíky, morčata a zaujala je i zemědělská technika. Nechyběla ani prohlídka prodejny, svačina i ochutnávka kozího sýra a tvarohu. Před zpáteční cestou autobusem si děti stihly ještě pohrát na hřišti na hážovské návsi.