Přeskočit na obsah

Vánoce na zámku očima žáků 5. třídy

Vánoce na zámku

V úterý 12. 12. 2023 jsme byli na Zámku Lešná u Valašského Meziříčí se 3. a 4. třídou. Na zámku nás čekala vánoční dílna, kde jsme si vyzkoušeli lepení jedlého papíru na perník a vytvořili z těsta pomocí dřevěných formiček různé květiny a srdce.

Při prohlídce zámku jsme viděli nábytek, také, co se jedlo na zámku, vánoční ozdoby a v každém pokoji stromeček. V každém pokoji byl nádherný obraz.

V bývalé škole nás seznámili s litím olova, jak se žilo v dávné době, proč se zapalují svíčky a co znamená adventní věnec. Vyzkoušeli jsme si dokonce čistit vlnu.

Při prohlídce byly na stěnách vyobrazeny mapy a čím se v minulosti platilo.

Naučili jsme se minulou dobu na zámku i ve vesnicích.

Tento výlet se mi velmi líbil.

Markéta Skalíková, 5. třída

Vánoce na zámku

V úterý 12. 12. 2023 jsme jeli na Zámek Lešná. Jela 3., 4. a 5. třída, aby zaplnily dvoupatrový autobus.

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. První skupina se šla podívat na zámek a druhá půlka šla péct perníčky. Perníčky jsme pekli postaru.

Šli jsme se podívat na zámek. Na zámku byly hodně hezké pokoje, kde bylo pěkně ukázané, jak se zdobily pokoje a jak bydleli. Viděli jsme staré brusle, lyže a sáňky. V jedné místnosti byly vyfocené vločky zblízka. Dozvěděli jsme se, jak se dělají perly, že je každá vločka jiná a jak se na zámku zdobily pokoje. V každém pokoji byl nějaký hezký obrázek, nebo hezky ozdobený strop.

Jak jsme měli všechno prohlédnuté, šli jsme do takové staré školy. Tam jsme si povídali o Vánocích. Co se dělalo a co bylo za jídlo. Zkoušeli jsme s velkým kartáčem vyčesávat vlnu a lít olovo.

Moc jsme si tento výlet užili a těšíme se na další.

Sofie Losová, 5. třída

Vánoce na zámku

V úterý 12. 12. 2023 jsme jeli od školy dvoupatrovým autobusem do Lešné u Valašského Meziříčí. Jmenovalo se to tam „Vánoce na zámku“. Nejdřív to z venku vypadalo jako malý zámek, ale jak jsme vstoupili dovnitř, tak to bylo velké. Hned, jak jsme vstoupili, nás uvítala průvodkyně. Nejdřív jsme se divili, proč tam byly nachystané stoly a pak mi to došlo, že budeme péct perníčky, jak se to dělalo kdysi dávno.

Jak jsme je dodělali, šli jsme na prohlídku zámku. V první místnosti byl umělý sníh a led, vypadalo to jako v zimě venku. Všude jsme viděli nazdobené stromečky baňkami. Všechno to bylo nazdobené do zlatova.

Ke konci jsme šli do staré třídy a viděli jsme, jak vypadala třída o Vánocích.

Ještě tam byly vidět bankovky z celého světa.

Moc se mi tam líbilo a dozvěděl jsem se hodně věcí o Vánocích v té době.

Dominik Jurajda, 5. třída