Přeskočit na obsah

Vánoce na dědině

Ve čtvrtek 7.12. se 6.třída zúčastnila zajímavého edukačního programu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově p.R. nazvaném Vánoce na dědině.

Počasí nám přálo, přivítala nás krásně zasněžená dědina s kouzelnou zimní atmosférou. Překročili jsme symbolický kámen a vrátili se v čase o 150 let zpět. Ocitli jsme se v chaloupkách reprezentující život Valachů v předvánočním čase. Dozvěděli se více o spřádání vlny na kolovrátku, pečení perníčků a jiných pochutin, i to, jak trávili dlouhé zimní večery, kdy pec prohřívala útulné malé světničky. Nejvíce nás zajímal průběh Vánoc, co dobrého chystali na stůl, ukázka tradičních zvyků jako odlévání olova, pouštění lodiček se svíčkou, či krájení středem jablíčka. Děti se také vyptávaly, jaké dárečky Ježíšek naděloval.

Dále jsme navštívili kovářskou dílnu a shlédli uměleckou práci silného kováře. V další chalupě na nás čekala domácnost z doby 2.sv. války, kdy už zde byla zavedena elektřina. Ve škole nás přivítal pan učitel a vysvětlil, jak se děti v té době učily, čím a na co psaly, zahráli nám na harmonium a po zazvonění zvoncem jsme mohli pokračovat dál.

Dostali jsme se do chalupy, vedle které se páslo stádo rohatých valašských ovcí, kde býval bača. Předvedli nám výrobu svíček i tradičních vánočních oplatků, které jsme mohli ochutnat.

Když jsme seběhli z kopce dolů k poslední chaloupce, vyšel proti nám Mikuláš s čerty, kteří metlami postrašili všechny zlobilce z naší třídy. Ale protože jsme pěkně zazpívali vánoční koledu, tak nás Mikuláš pochválil a rozdal jablečné křížaly.

V okýnku byla zapálená svíčka, což symbolizovalo usednutí hospodáře s rodinou ke štědrovečerní tabuli, a my byli mile přivítáni k malému pohoštění u stolů s teplým čajem z devíti bylin a s perníkem.

I po cestě zpátky do současnosti panovala dobrá nálada, všichni se stihli koulovat a klouzat po sněhu, prostě jsme si to naplno užili.

Foto v galerii ZŠ