Přeskočit na obsah

Moravsko-slovenská vzájomnosť vo vzdelávaní

Je název projektu, který absolvujeme společně se ZŠ Makov ze Slovenska v rámci programu Erasmus +. Během letních prázdnin byly děti z II. stupně z naší ZŠ na dvanáctidenním pobytu na Slovensku v obci Makov.
V květnu jsme uspořádali pobyt pro naše kamarády ze Slovenska zase my. Během dvanácti dní jsme jim ukázali krásy naší obce, blízkého i vzdálenějšího okolí. V pondělí 16. 5. jsme se setkali na Bumbálce, kde jsme celý pobyt zahájili společnou procházkou na rozhlednu Súkenická. Po obědě čekala děti i učitele prohlídka naší školy a ubytování na hotelu Euro.
V úterý jsme navštívili Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a po prohlídce muzea se děti mohly posilnit výbornou pizzou a zmrzlinou na náměstí v Rožnově p. R. Ve středu všichni účastníci výtvarně zpracovávali zážitky z předchozího dne, společně usmažili Funky a odpoledne se naučili jednoduché kroky i choreografii stepu. Ve čtvrtek je čekal výlet do Olomouce, kde navštívili historické centrum města a Pevnost poznání. V pátek dostalo slovo zase výtvarné umění a děti malovaly vitráže.

Víkend patřil výletům do Kopřivnice, Štramberka a Pustevnám s Radhoštěm. V pondělí si mohli všichni vyzkoušet malování voskem. V úterý a ve středu jsme měli výlet na propast Macocha, do Punkevních jeskyní, Brna, Lednice a na zpáteční cestě jsme stihli i sv. Hostýn. Ve čtvrtek zpracovávali žáci své zážitky pomocí výtvarné výchovy a odpoledne jsme se rozloučili v restauraci Na Fojství. V pátek nás už čekalo jen rozloučení s vedením obce a školy u památníku Ch. G. Masarykové v Zákopčí a po obědě se děti i učitelé ze Slovenska odebrali domů. Už se těšíme na podzim, kdy nás na Slovensko pozvou zase učitelé a žáci Makova.