Přeskočit na obsah

Velikonoční dílny

S měsícem dubnem se nezadržitelně přiblížily jarní svátky a to Velikonoce. Velikonoční atmosféra se rozprostřela i naší školou v podobě velikonočních dílen. Ty proběhly ve dvou termínech. Děti od čtvrté až do deváté třídy je měly 6. dubna.

Dívky již tradičně malovaly vajíčka s profesionální malérečkou Michaelou Bařinovou. Mladší žáci si vyzkoušeli voskovou techniku. Malovali vajíčka barevnými vosky, kterými vznikaly na vajíčku nejrůznější ornamenty. Starší dívky malovaly vajíčka technikou tzn. batiky. Nanášely na vajíčka přírodní včelí vosk a postupně vajíčka namáčely do různých barev. Tento postup několikrát zopakovaly.

Na závěr se vosk na vajíčku nahřál nad plamenem a setřel. Touto technikou bylo každé vajíčko originálem. Zatímco dívky zdobily vajíčka, chlapci si za pomoci zkušených pedagogů naší školy upletli pomlázku z osmi vrbových proutků.

O týden později ve středu 13. dubna jsme připravili velikonoční dílny pro naše nejmenší školáčky, tedy pro 1. – 3. třídu. I přes prvotní respekt děvčat k malování kraslic, se dívkám vajíčka náramně povedla a jejich vytváření si užily. Namalovaly několik vajíček a vznikly samé krásné výtvory.

Chlapci těchto tříd se také postupně vystřídali v dílnách a upletli si s dopomocí starších spolužáků pomlázky jednodušší technikou.
Obě dubnové středy přinesly příjemnou jarní atmosféru a krásné výrobky všech dětí.
Poděkování patří všem, kteří se na dílnách podíleli.

Foto v galerii ZŠ