Přeskočit na obsah

Soláněk vystoupil na Dožínkách

První zářijovou sobotu se v naší obci konaly tradiční Dožínky, na kterých vystoupil i dětský folklorní soubor Soláněk. Ten působí při Základní škole Hutisko – Solanec již od roku 1970, kdy děti začaly tancovat pod vedením národopisné pracovnice paní Vilmy Volkové a paní učitelky Anastazie Žambochové. Bohužel nám protiepidemická situace nedovolila v loňském roce oslavit 50. výročí od založení dětského souboru.

Během své dlouhé existence se Soláněk zúčastnil mnoha folklorních festivalů, soutěžních přehlídek, vystoupení v blízkém okolí nebo absolvoval cestu za vystoupením do vzdálenějších koutů. Děti také pravidelně účinkují na akcích v obci jako je např. Kácení máje, Dožínky, Den matek, Mikulášský jarmark apod.

Dnes soubor pracuje pod vedením Jarmily Koňaříkové a Lucie Koryčanské. Společně hrají dětské hry, rytmizují říkadla, zpívají písničky, nacvičují figurální tance a zkrátka objevují „poklad z truhlic našich předků.“ Tanečníci mají i svou vlastní cimbálovou muziku Soláněk s primáškou Beátou Babincovou. Autorem hudebních úprav a vedoucím cimbálovky je Bronislava Dočkalová. Jsme velmi rádi, že se podařilo zachovat tuto krásnou tradici až do dnešní doby.